Microsoft Stopt met ondersteuning Vista

 

Microsoft stopt dinsdag met de ondersteuning voor Windows Vista. Zo zullen er geen Service Packs meer verschijnen voor het besturingssysteem, terwijl ook nieuwe versies van bijvoorbeeld Internet Explorer niet meer worden ondersteund.

 

Beveiligingsupdates zullen nog wel worden gemaakt voor gebruikers van Vista, in elk geval tot 2017. Het stoppen van de ‘mainstream support’ geldt voor alle versies, blijkt uit een tabel op de site van Microsoft.

 

Het einde van de ondersteuning betekent onder meer dat er geen nieuwe ontwerpen en features meer aan het besturingssysteem worden toegevoegd. Ook bij de ontwikkeling van nieuwe software, zoals updates voor Internet Explorer, Windows Media Player en andere Microsoft-software, wordt geen rekening meer gehouden met Vista.

 

Vista verscheen begin 2007 als opvolger van Windows XP, dat meer dan vijf jaar daarvoor verscheen. Vista bracht veel wijzigingen in de interface, zoals de introductie van een zoekbalk in het startmenu en in diverse systeemtoepassingen, zoals het configuratiescherm. Ook de 3d-versie van de Alt-tab-functie werd geïntroduceerd in Vista. Veel consumenten kampten echter met niet-werkende randapparatuur door een gebrek aan drivers. Mede daardoor heeft Vista een veel slechter imago dan voorganger XP en opvolger Windows 7, dat in oktober 2009 uitkwam.

 

Gebruikers van Windows XP ontvangen nog twee jaar beveiligingsupdates. De algemene ondersteuning voor XP stopte in 2009, maar vanaf 2014 komen ook beveiligingsupdates niet meer uit voor dit besturingssysteem, aldus Microsoft.

Microsoft Stopt Ondersteuning windows Vista